În agricultura modernă, se pune din ce în ce mai mult problema calității seminței care, bineînțeles, influențează productivitatea și calitatea recoltei. Un exemplu bun este porumbul. Un bob de porumb răsare și se dezvoltă în mod natural pe o perioadă de câteva luni până ajunge să fie o plantă de aproape doi metri, care va produce alte 800 -1000 de boabe. Cum putem face ca acest sistem natural să fie mai eficient, indiferent de energia solară și de mineralele primite sau de condițiile de mediu? Cea mai bună cale este aceea de a utiliza semințe de cea mai bună calitate, create în urma unor procese genetice. Situația se aplică tuturor culturilor agricole care presupun însămânțare.
De pildă, autoritățile române estimau acum 6 ani că în jur de un milion de hectare sunt cultivate în România cu semințe de hambar, în mod deosebit în ferme mici, ceea ce afectează serios productivitatea. Situația a fost cauzată de lipsa bugetelor necesare pentru achiziționarea unor semințe de calitate, de folosirea unor semințe contrafăcute sau de lipsa de informare. O sămânță de calitate, produsă de companii și institute certificate, oferă o serie de beneficii.
În primul rand, aceste produse posedă certificate de calitate care atestă procentual valorile exacte ale germinației și masa la nivelul a 1000 de boabe (MMB). Aceștia sunt parametri importanți pentru o însămânțare de calitate, deoarece în acest mod se poate calcula precis numărul de plante/hectar, element care definește toate tehnologiile de cultură. Semințele certificate oferă o germinație de 85-90%, indicator care nu se poate cunoaște în cazul folosirii semințelor de hambar. Așadar se asigură o densitate optimă a culturii, iar consecința va fi că plantele vor folosi mai eficient îngrășămintele primite, iar producția va fi mai stabilă cantitativ și calitativ. Cantitatea de sămânță folosită la hectar va fi cu 40-50% mai mică decât în cazul seminței de hambar, ceea ce înseamnă economie și la semănat, și la lucrările de întreținere. Mai mult, semințele certificate sunt tratate cu fungicide și pesticide și sunt mai rezistente la boli și dăunători, scăzând astfel riscul de compromitere a culturilor.
Iată câteva beneficii pe care le veți obține folosind semințe certificate:
Respectarea tehnologiilor de cultură în privința densității plantelor
Garantarea purității fizice și genetice
Productivitate crescută și stabilă în condiții climatice dificile
Creșterea eficienței tehnologiilor moderne (îngrășăminte, produse de protecție a plantelor)
Reducerea lucrărilor de întreținere a culturilor
Producții mai mari cu 20-30%;
Scăderea riscului de compromitere a culturilor.
În privința porumbului, producția medie în România este de 4,5 tone/hectar (potrivit Institutului Național de Statistică), fapt ce este influențat în mare măsură de cantitățile mari de sămânță de hambar folosită. Utilizarea unor semințe de calitate poate conduce către o producție mai mare cu 1,5 tone la hectar, potrivit datelor publicate de reprezentanții Alianței Industriei Semințelor din România. AISR a înregistrat diferențele pe diverse loturi demonstrative, unde producția obținută a fost de 7 tone/hectar cu sămânță de hambar tratată și 8,5 tone/hectar cu sămânță certificată. În concluzie, o sămânță sănătoasă, certificată și tratată este o necesitate pentru agricultură dacă se doresc rezultate performante.
Leave a Comment