În fiecare an, atunci când vine vorba de semănatul și plantatul legumelor, trebuie avuți în vedere factorii de mediu, cum ar fi regimul termic și volumul de precipitații. Din păcate, odată cu încălzirea globală mediul este foarte schimbător și deci trebuie urmărit cu atenție, iar ca rezultat să li se ofere plantelor condițiile cele mai bune pentru dezvoltare. După ce se plantează legumele dorite, este foarte importantă udarea culturilor pentru a facilita creșterea și dezvoltarea plantelor. În cele ce urmează, vă propunem un scurt calendar de plantare care să vă ofere o perspectivă de ansamblu asupra culturii agricole.
Februarie:
În perioada 20 - 28 februarie, se cultivă de obicei morcovul, pătrunjelul, mărarul, leușteanul, ridichiile roșii, ceapa, usturoiul, mazărea, salata, spanacul, ceapa verde, hreanul. Trebuie alese cele mai sănătoase semințe și după ce se efectuează plantarea se acoperă pământul cu un strat subțire de gunoi de grajd tocmai pentru a furniza nutrienții necesari ca legumele să răsară.
Martie:
În perioada 1 - 10 martie, se cultivă morcovul, mărarul, leușteanul, pătrunjelul, ceapa, usturoiul, ridichiile roșii, mazărea, spanacul, salata verde și arpagicul.
În perioada 10 - 20 martie, se cultivă pătrunjelul, mărarul, morcovul, leușteanul, ceapa, ridichiile, cartofii timpurii, salata verde, mazărea, spanacul și măcrișul.
În perioada 20 - 30 martie, se plantează ridichiile roșii, cartofii timpurii, măcrișul, spanacul, mărarul și câteva soiuri de varză timpurie. În luna martie se efectuează și resădirea roșiilor, ardeilor și vinetelor în ghivece nutritive ca să fie ulterior transplatate în solarii pentru producția timpurie, solariile sunt pregătite pentru aceste culturi timpurii. În a doua parte a lunii sunt plantați în răsadnițe castraveții și ardeii.
Aprilie:
În perioada 1 - 10 aprilie se cultivă dovleceii, cartofii timpurii, ridichii de vară, ardeii și roșiile răsad, soiuri de varză timpurii, mărarul și spanacul. Există posibilitatea ca până la mijlocul lunii să se planteze și morcovi, pătrunjel, păstârnac și salată.
În perioada 10 - 20 aprilie, se cultivă dovlecei, dovleci plăcintari, ridichii de vară, pepene galben și verde, porumb, spanac, mărar, soiuri de varză semitimpurii, roșii și ardei, gulia și conopida, fasolea și țelina. Este necesar să acordați atenție combinațiilor bune la semănat: ceapă - morcov semănate alternativ; ceapă - sfeclă roșie - gulie; morcov - mazăre semănate alternativ; cartof - fasole sau ridiche roșie și fasole. Combinațiile nereușite sunt ceapă - usturoi; mazăre - fasole; morcov - pătrunjel; castravete - cartof.
Mai:
În perioada 1 - 20 mai, se seamănă castraveți, fasole, porumb, se plantează răsadurile de ardei, roșii și vinete.
În perioada 20 - 30 mai, se plantează varza de vară, varza creață, guliile, castraveții, porumbul, fasolea verde, mărarul. Dacă producția nu este ecologică, va fi necesară tratarea solului cu Dithane 0,5%, Merpan 0,5% și Captan 5%, iar uneltele este recomandat să se dezinfecteze cu Carbetox sau sulfat de cupru 2-3%.
Iunie:
În perioada 1 - 10 iunie, se plantează varză de vară, varză creață, gulii, castraveți, porumb, mărar și fasole verde. În cazul în care nu s-a reușit transplantarea răsadurilor de roșii, ardei și vinete, se poate realiza la începutul lunii iunie.
În perioada 10 - 20 iunie, se cultivă castraveți, mărar, fasole verde și porumb.
În perioada 20 - 39 iunie, se cultivă sfeclă roșie, castraveți, varză de toamnă, cartofi de toamnă, fasole verde și mărar. Vărzoasele (conopida, varza de toamnă, varza roșie, gulia de toamnă, broccoli și varza de Bruxelles) se plantează în soluri fertilizate organic.
Iulie:
În perioada 1 - 10 iulie, se plantează varză de toamnă, gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, fasole verde și mărar.
În perioada 10 - 20 iulie, se cultivă castraveți, sfeclă roșie, mărar și fasole verde.
În perioada 20 - 30 iulie, se cultivă spanac, mărar, ridichii negre.
August:
În perioada 1 - 10 august, se cultivă ridichii negre, mărar și spanac.
În perioada 10 - 20 august, se cultivă spanacul și măcrișul.
În perioada 20 - 30 august, se plantează spanacul, măcrișul, salata de iarnă, ceapă verde de iarnă, iar pe terenurile eliberate se mai pot cultiva și morcovul, spanacul și pătrunjelul care vor răsări abia în primăvară.
Septembrie:
În perioada 1 - 10 septembrie se cultivă ceapa verde de iarnă, salata de iarnă și măcrișul.
În perioada 10 - 20 septembrie se pot planta spanacul și măcrișul.
În perioada 20 - 30 septembrie se poate încă planta spanac. Luna septembrie este luna în care se strâng semințele pentru primăvară.
Octombrie:
În perioada 1 - 10 octombrie se pot planta spanacul, ceapa verde, usturoiul verde, salata, loboda pentru producția de primăvară. Aceste plante rezistă foarte bine la temperaturi joase, de aceea începutul lunii octombrie este momentul propice ca să le plantați, așa încât să vă puteți bucura de ele primavara timpuriu.
Noiembrie:
În perioada 1 - 10 noiembrie se pot planta pentru producția din primăvară morcovul, pătrunjelul, usturoiul, ceapa, mazărea și hreanul.
1 Comment(s)
Foarte bine ales calendarul acesta. Dar trebuia pusă și perioada de recoltare pentru fiecare zarzavat în parte. După calendarul acesta v-a știi fiecare ce să cultive, în funcție de perioada calendaristică a anului.
Leave a Comment