Floarea soarelui, ca si orice alta cultura, poate fi afectata de o serie de boli, precum, putregaiul alb, putregaiul cenusiu, mana, patarea bruna si frangerea tulpinii, patarea neagra sau innegrirea tulpinilor, rugina, septorioza, alternarioza, rugina alba, care daca nu sunt combatute la timp pot compromite intreaga cultura! In cele ce urmeaza vom relata putin din caracteristicile fiecaruia, astfel incat, voi, fermierii, sa le puteti identifica mai usor:
 • putregaiul alb- este o boala care se manifesta asupra tulpinii si calatidiului florii soarelui.In cazul in care nu se intervine si boala avanseaza, plantele pot fi foarte afectate, pot chiar si putrezi
 • putregaiul cenusiu -  este o boala in care ciuperca va ataca interiorul calatidiului plantei, unde va produce pete brune, tesutul afectat se inmoaie, apoi putrezeste, daunele sunt mari deoarece calatidiul unei plante afectate va putrezi, iar miezul semintelor va fi inutilizabil, avand un gust amar
 • mana - este una dintre cele mai raspandite boli la floarea - soarelui, si din cauza capacitatii de adaptare este si greu de combatut. Mana in cultura de floarea soarelui se manifesta in cazul infectiei sistemice prin plante care sufera de piticire, iar pe frunze vor aparea pete specifice, iar pe partea inferioara un puf de culoare alb-crem.
 • patarea bruna si frangerea tulpinii, este o alta boala care daca nu este combatuta la timp poate compromite in totalitate cultura. Ea se manifesta pe frunze, codite si pe tulpinile plantelor. Vor putea fi observate pete brune care au pana la 20 cm lungime, iar cand se extind ele inconjoara tulpina.
 • rugina - este o boala infectioasa, care este cauzata de ciuperci microscopice patogene care ataca planta, aceasta de regula apare primavara.
 • septorioza - este o boala care ataca doar cotiledoanele si frunzele plantei, prin przenta ei, aceasta ciuperca prezinta pete galbui- brunii, colturoase sau circulare, cu un diametru de 3-15 mm, aceasta se poate extinde si pe frunzele din etajul superior al plantei iar in interiorul frunzei se pot vedea mici puncte negre .
 • alternarioza este o boala similara cu septorioza, boala, care ataca principalele frunze, in special portiunile localizate intre nervurile acestora.Planta atacata prezinta pete maronii negre intre nervurile frunzelor, dar pot fi prezente si pe calatidii sau tulpina acestora.
 • rugina alba - este o boala care prezinta leziuni pe tulpini, calatidii, petiol sau bractei, dar cele mai evidente sunt pe suprafata frunzei.Boala este favorizata de noptile racoroase cu roua sau ploaie si de zilele calduroase.

Petru a preveni si combate complexul de boli din cultura de floarea soarelui sunt necesare mai multe masuri, si anume:

 • o rotatie corespunzatoare a culturii, incorporarea in sol a resturilor vegetale dupa recoltare, asigurarea unei densitati optime, fertilizare corecta
 • tratatul semintei cu fungicide
 • tratamentele in perioada de vegetatie, ele trebuie aplicate preventiv sau inainte de producerea infectiilor propriu - zise.