Analiștii din domeniul agricol estimează că în acest an va exista o recoltă care va depăși 34 de milioane de tone.


Pentru România, agricultura reprezintă un important sector economic deoarece angrenează cea mai mare pondere în privința forței de muncă. Deși agricultura ocupă doar 4% din PIB, anul acesta va crește cu 15% în ce privește valoarea adăugată brută față de anul precedent când s-a înregistrat o scădere cu 16%, această creștere include atât producția vegetală, cât și producția animală și serviciile agricole de semănat, întreținere recolte, cules etc. Aceste date sunt publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, iar în baza lor guvernul propune o rectificare bugetară.


Așadar, în 2020, valoarea producției agricole a fost de 81.4 miliarde de lei, adică o scădere de la 90 miliarde de lei în 2019. Din această valoare, 52.8 miliarde de lei a reprezentat producția agricolă vegetală, aflată în scădere cu 21.5%. La producția agricolă zootehnică a fost înregistrată o valoare de 26.7 miliarde de lei.


În prezent, Guvernul preconizează că agricultura va aduce 0.6% din creșterea economică de peste 7%, crescând astfel și ca pondere în PIB de la 3.8% în 2020, la 4.2% în 2021.


Având în vedere datele și condițiile de mediu, se observă într-adevăr expansiunea acestei ramuri a economiei. Ministerul Agriculturii a declarat că până în momentul de față recolta depășește 15 milioane de tone din care 11.3 milioane de tone de grâu, un nivel record. Se estimează astfel o recoltă de peste 34 milioane de tone în total pentru anul 2021. 


România are avantajul că pe lângă suprafața cultivabilă foarte întinsă, clima permite exploatarea timpurie a recoltelor, mult mai devreme decât în restul tărilor europene. Acest lucru, bineînțeles, influențează și prețurile. Fermierii români pot vinde la prețuri mai bune mai devreme. Pe de altă parte, are loc un paradox al deficitului comercial la produsele agroalimentare. România a ales să exporte grâul și să importe aluat congelat.


Ca un scurt istoric al evoluției sectorului agricol român, acesta a scăzut constant în ultimii 30 de ani ca pondere în PIB, de la aproape un sfert din economie înainte de 1989 la 4% în 2021. Acest fapt nu a avut loc ca urmare a restrângerii sectorului în privința producției, ci economia a trecut printr-un proces de modernizare, crescând permanent. Cu toate acestea, 22% din forța de muncă în România este angajată în sectorul agricol cu un input în economie de 4% spre deosebire de Franța, de exemplu, unde sectorul agricol reprezintă 1.8% din PIB, însă ca forță de muncă angajează doar 2.6%.


În consecință, anul agricol 2021 se conturează ca un an promițător. Cu siguranță, au fost mulți factori care au contribuit la acest rezultat remarcabil. Unii dintre acești factori au fost cu precădere naturali, însă și progresul din cadrul sectorului agricol a contat foarte mult.