Agricultura ecologică poate fi soluția care va salva lumea de la colaps. Este o soluție organică, biologică, naturală în care nu se folosesc pesticide, ierbicide, fertilizatori sintetici şi practici de manipulare genetică, respectând astfel mediul înconjurător și procesele naturale. Scopul acestui mod de a face agricultură este dezvoltarea durabilă, adaptată la mediul local, creșterea activităților economice (mai ales că cererea pentru consumul de produse ecologice este în creștere), dar și dezvoltarea spațiului rural cu resursele lui naturale.
Specificul unei asemenea practici constă în:
Toate intervențiile sintetice sunt interzise
Este obligatorie rotaţia culturilor care asigură refacerea nutrienților din sol
În agricultura ecologică se încearcă utilizarea minimă a materialelor externe, evitarea substanţelor chimice de sinteză, precum fertilizanţii şi amelioratorii pentru sol, pesticidele, stimulatorii de creștere, antibioticele, hormonii, aditivii alimentari. Sunt interzise organismele modificate genetic și derivatele acestora. Astfel practicarea acestui tip de agricultură va avea un impact pozitiv nu doar asupra mediului, scăzând riscul contaminării și protejând biodiversitatea, ci și asupra producătorului și al consumatorului, furnizând produse sigure pentru consumul uman și animal.
Avantajele agriculturii ecologice
Scăderea riscului de contaminare a aerului, a apei și a produselor agroalimentare. Aerul este mai curat, deoarece nu se mai folosesc produse chimice pulverizate; apa nu mai este contaminată cu nitrați, nitriți, bacterii și pesticide; fermierii care au ales această soluție lucrează într-un mediu sănătos în care nu mai există posibilitatea de a se contamina cu diverse substanțe chimice; iar produsele agroalimentare sunt complet sigure pentru consum, având o reală valoare nutritivă.
Susține biodiversitatea. De exemplu, în agricultura convențională, utilizarea pesticidelor pune în pericol existența unor specii sălbatice de plante și de animale, conducând la un dezechilibru al lanțului trofic. Agricultura ecologică însă contribuie la un peisaj mai variat în care biodiversitatea nu este amenințată.
Menținerea unui sol fertil și sănătos. Prin rotația culturilor se asigură durabilitatea solului, atacul dăunătorilor, bolilor și buruienilor este neutralizat. De asemenea, este asigurată fertilitatea solului prin folosirea de îngrășăminte organice. În agricultura convențională, utilizarea de îngrășăminte chimice de sinteză conduce la distrugerea structurii solului și erodarea lui.
Dezavantajele agriculturii ecologice
Această soluție prezintă și câteva dezavantaje:
Costul alimentelor ecologice este mai ridicat. Faptul că nu sunt folosite substanțe chimice de sinteză și alte materiale externe, crește riscul de eșec al culturii ceea ce face ca prețul acestor alimente să fie mereu mai ridicat în comparație cu alimentele non-ecologice.
Randamentul culturii este mai mic din motivele menționate anterior.
Prelucrarea, ambalarea și comercializarea produselor ecologice implică costuri uriașe pentru a se alinia cu standardele impuse de UE.
Această metodă organică de a practica agricultura reprezintă o întoarcere la valorile agriculturii tradiţionale, dar care integrează progresele științifice, răspunzând preocupărilor sociale din prezent legate de mediul înconjurător și condiția biodiversității pe planetă. Uniunea Europeană reglementează comerțul cu aceste produse, stabilind standarde de producţie. Acele ţări care nu au inclus în legislaţia lor astfel de standarde compatibile cu cele din UE, nu pot exporta în cadrul Comunității Europene produse ale agriculturii organice decât pe baza unor autorizaţii de import. Pe piața din România, cererea pentru produsele bio este în creștere, ceea ce arată că românii sunt preocupați pentru a avea un stil de viață sănătos, așadar agricultura ecologică este văzută ca o oportunitate și există o ofertă variată de producători de alimente bio.
Leave a Comment