Este timpul pentru tratamentele fitosanitare la pomii fructiferi!

Înainte de aplicarea tratamentelor fitosanitare este recomandat să se realizeze tăierile de toamnă și de rodire. Avantajul tăierilor de rodire efectuate din toamnă este acela că seva va fi direcționată numai către ramurile ce vor rodi în anul următor, spre deosebire de tăierile de primăvară, când pe intervalul toamnă-iarnă, seva ajunge către toate ramurile, chiar și la cele ce vor fi tăiate ulterior.

Foarte important este săpatul în jurul pomilor și aplicarea îngrășămintelor granulate cu încorporare în sol care să ajute pomii să treacă mult mai ușor peste perioada de iarnă. 

În luna Octombrie, după recoltarea ultimelor fructe sau după executarea tăierilor, se recomandă aplicarea unui tratament cu produse cuprice în concentrație de 0,3%.

Aceste tratamente au efect asupra unor boli precum, alternarioza, bacteriozele, monilioza. Cuprul întărește sistemul natural de apărare al plantei și are un efect antiseptic. După absorbire, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor.

Fungicidele pe bază de cupru sunt de contact, adică nu pătrund în ţesutul plantelor. Acest tip de fungicide reprezintă o soluție de suprafață, ea se va pulveriza pe întreaga plantă: ramuri, frunze, tulpină, fiind activă circa 2 săptămâni după aplicare.

În luna Noiembrie sunt recomandate tratamentele pe bază de cupru împreună cu îngrășăminte cu conținut mai ridicat de azot.

Soluția pe bază de cupru acoperă eficient în această perioadă rănile, crăpăturile și zonele din care frunzele se desprind de pe ramuri, toate constituind porți de intrare a bolilor, iar îngrășământul ajută la nivel de muguri la o mai bună pornire în vegetație în sezonul următor, dar are și rol important la descompunerea ușoară și rapidă a frunzelor pe care se află de obicei rezerva de agenți patogeni.


Sper că aceste informații vin în ajutorul dumneavoastră! Nu uitați de importanța acestor măsuri în protejarea livezilor și pregătirea lor pentru un an mult mai productiv.


Să aveți săptămână productivă! 

Ing. Alina G. ✍️