Am intrat în August, cea mai frumoasă și iubită lună de vară dar și ultima care ne mai ține la distanță de un nou start în agricultură.
Pentru că toamna înseamnă început de sezon și pregătiri pentru semănatul cerealelor de toamnă, revin în atenția dumneavoastră cu informații necesare și de interes pentru a înțelege importanța tratamentelor pentru semințe!
Dacă nu achiziționați semințe tratate deja, este foarte important să aplicați tratamente fungice dar și insecticide semințelor înainte de încorporarea acestora în sol pentru a avea garanția unei germinări sigure, a unei culturi cu randament mare de producție încă de la START, prin prevenirea apariției bolilor în cultură sau a dăunătorilor.
Pentru că ne place să fim alături de dumneavoastră în momentele în care fiecare idee este bine-venită și precursor în luarea deciziilor importante, vă ofer câteva informații despre tratamente eficiente pentru tratarea semințelor.
Fungicidele pentru tratarea semințelor prezintă un spectru larg de combatere a bolilor transmise prin acestea sau prin sol și au o perioadă de acțiune îndelungată. După aplicare, fiind sistemice, substanțele pătrund în semințe sau sunt preluate
de radicele în noile plăntuțe, asigurând protecția lor împotriva agenților fitopatogeni din sol, din sămânță sau de pe suprafața acesteia. Plantele răsărite vor crește viguros în primele faze de vegetație.????
Bolile frecvente și periculoase combătute prin tratarea semințelor sunt: Mălura (Tilletia spp.), Tăciunele zburător (Ustilago nuda, Ustilago triticii), Tăciunele îmbrăcat (Ustilago hordei), Fuzarioza (Fusarium spp.), Septorioza (Septoria spp.), Sfâșierea frunzelor (Helminthosporium spp.) Făinarea (Erysiphae spp.)????
Printre cele mai eficiente produse comercializate și testate de noi împotriva acestor boli sunt:
????️SPONSOR 6 FS, pe bază de 60 g/l tebuconazol, care se aplică sub formă de tratament semiumed. Doza de 0,5 L se amestecă cu 6-7 l apă, apoi se tratează o tonă de sămânță.
????️RANCONA 15 ME pe bază de 15 g/l ipconazol, un sistemic cu proprietăți protective și curative de tip micro-emulsie. Doza recomandată este de 1 - 1,3 l/tona de semințe.
????️CELEST EXTRA, un fungicid atât sistemic cât și de contact și penetrant, pe bază de 2 substanțe active: difenoconazol și fludioxonil, cu efect de lungă durată datorat barierei de protecție pe care o creează în jurul seminței. Doza recomandată este de 2 L/ în 8 - 10 L apă pentru o tonă de sămânță.
Pentru ca tratamentul să fie complet nu uităm să adăugam și un insecticid pentru combaterea nematozilor din sol, în special pentru combaterea viermelui -sârmă, pentru a ne asigura de germinarea eficientă a semințelor. Vă recomandăm SIGNAL 300 ES, pe bază de 300 g/l cipermetrin, pentru că acționeză sub formă de barieră pe suprafața exterioară a seminței, are proprietăți repelente, asigură o acoperire și o colorare excelentă și este compatibil cu fungicidele mai sus menționate.
Noi recomandăm aplicarea și a unui biostimulator împreună cu aceste tratamente pentru a crește eficiența, siguranța și procesul de germinare, dar și rezistența noilor plăntuțe la stres și temperaturile scăzute din timpul iernii.
Aceste produse le găsiți și pe www.varo.ro unde vă așteptăm cu OFERTE atractive de toamnă, la numărul de telefon afișat pe site sau la sediul companiei nostre din Bogata de Mureș!
Ing. Alina G. ✍️????‍????